När 256 företagsledare på 29 marknader fick frågan om vad som var viktigast för 2023 så hamnade sustainability uppe på en tredjeplats efter cookieless targeting och measurement. Samtidigt visar en studie gjord i Sverige att endast en av tre företag sätter mål för sitt hållbarhetsarbete och att en av fem företag satsar på kompetensutveckling om hållbarhet vilket sannolikt tyder det på att vi kommit längre i tanken än vår handlingar. Oberoende så sker förändringar på marknaden där nya rapporteringskrav för företag innebär att direkta och indirekta utsläpp behöver rapporteras från och med årsskiftet om man är fler än 500 anställda. Därefter utökas det 2025 för företag med fler än 250 anställda till att 2026 även innefatta småföretag.
ESG bubblar verkligen just nu och under senaste året har jag fått tillfälle att lyssna på flera engagerade branschkollegor på ämnet grön marknadsföring. Det är dock lätt att gå bort sig i ett tidigt skede där det finns stora likheter med diskussionerna kring AI, där vi alla i sanningens namn försöker hitta vår roll i en ny verklighet. Framför allt, var ska man börja när det kommer till grön marknadsföring? Här kommer några råd för att ta första steget för er verksamhet:
- Samla in kunskap: Bekanta dig med etablerade standarder och organisationer som driver dialogen på marknaden. Några exempel som Ad Net Zero, TCFD, GARM och CommtoAct. Som företag kan du själv engagera och ta ställning till flera av dem.
- Gör din egen behovsanalys: Varför är hållbarhet viktigt för just er? Drivs det av medarbetarna, ägarna, allmänna rapporteringskrav eller konsumenternas förväntan? Ert behov styr också av er mediemix där valet av utvärderingsmetod och mätsystem bör hantera såväl online- som offlinemarknadsföringens klimatavtryck.
- Omge dig med duktiga partners: Med krav att rapportera både direkt och indirekt miljöpåverkan så kan det vara utmanande att tillhandahålla svaren och kompetensen internt. Tveka inte att ta hjälp av partners med rätt kompetens för att mäta marknadsföringens avtryck men också bistå med rätt transformativa insatser att minska det.
- Gör en plan för era resultat: Med rätt metod så kan det fortfarande vara svårt att avgöra vad som är ett bra och dåligt resultat när bristen på standarder och benchmarks är under utveckling. Den största effekten till grönare marknadsföring kommer med stor sannolikhet från hur ni bearbetar den indirekta miljöpåverkan och val av teknik. Det innebär som annonsör förenklat valet av distribution, medielösning, format eller rent av medieägare. Hållbarhetsmål och affärsmål behöver i slutändan korrelera. Som tur är vet vi att konsumenter vill köpa mer av hållbara företag som tar sitt ansvar och gör skillnad. Därför kan du även känna dig trygg med att lägga en del av mediebudgeten på att kommunicera vad ni gör kopplat till hållbarhet.
Vi som byrå och medierådgivare har en unik möjlighet & tillgång till data för olika medietyper för flera branscher att sätta måltal & skapa kampanjscenarion som annonsörer kan förhålla sig till. Däremot i ärlighetens namn så kommer ytterst få ändra sin mediemix och specifika medieval om det på sista raden genererar starkast resultat för grundaffären. Däremot med vetskapen om vart den hållbara effekten är störst kan vi gemensamt ställa krav på ekosystemet att öka lägstanivån. Precis som vi historiskt alltid gjort i andra hänseenden som exempelvis resan från impressions, till synliga impressions, till idag aktiva ögonpar (attention). Vi alla har en roll att spela i ekvationen och kommer behöva samarbeta över gränserna för att nå hållbarhetsmålen.
Jimmy Strömberg är Head of Operations på OMD som är en del av Omnicom Media Group. Han är ansvarig för OMDs operativa utveckling med fokus på modern infrastruktur som leder till smartare och mer värdeskapande beslut.
Texten är tidigare publicerad på dagensmedia.se