Spaningar för året 2023
OMD Sweden
29 December 2022

2022 börjar gå mot sin ända och snart kommer ännu ett nytt år fullt utav händelser som kommer påverka oss människor och skapa nya möjligheter. Vilka dem är vill jag i denna text ge mig på och dela med er här. Tillsammans med mina många och kunniga kollegor har vi har tittat igenom vår egna AI-plattform för att samla in trender, läst en stor mängd trendrapporter och dammsugit sociala medier efter vad som har börjat bubbla lite inom medievärlden.

 

Q insights är en AI-driven plattform som Omnicom Media Group har utvecklat. Dagligen samlar den in över 100 000 signaler från Twitter, Reddit, YouTube men också traditionella nyhetssiter och publikationer för att vi ska kunna se trender och samband. Med utgångspunkt från det har vi landat i att 2023 är året då;

BeReal får sitt stora genombrott i Sverige. Den ”nya” sociala mediekanalen är en motpol till Instagrams tillrättalagda poster där alla både ser ut som samt verkar leva som filmstjärnor. I BeReal lägger man bara ut en bild om dagen, och det är appen som bestämmer när användarna ska ta den bilden. Appen, som på bara ett år gått från ca 900 000 användare till över 22 miljoner, tar inte bara ett kort på det du ser eller gör, utan bilden tar samtidigt ett kort på dig och din bakgrund. Allt för att visa en så verklighetstrogen bild som möjligt av användarna.

 

Mark Zuckerberg fortsätter slita sitt hår över ett rejält minskat användande av Facebook i kombination med låga tillväxtsiffrorna för hans storslagna dröm kring Metaverse och Horizon Worlds. I ett desperat försök att öka användandet avslöjar han på en presskonferens att han från och med 2024 kommer isolera sig och enbart leva som hans avatar i Horizon Worlds. Är det så här som Metaverse får sin verkliga lansering och nu som denna värld blir en naturlig del av människors vardag?

 

Auditföretagen som haft en utmanande tid senaste åren till följd av ökat digitalt fokus och högkonjunktur gör comeback och vinner mark, under den potentiellt kommande lågkonjunkturen. Procurement-avdelningarna jublar och byråerna gråter. Rimligt betalt för jobbet som utförs blir en parentes under lågkonjunkturen…

 

TV-döden som det nu har pratats om de senaste 10 åren till följd av konstant sjunkande tittarsiffror, inträffar nu på riktigt. Kombinationen ökade priser, lägre tittarsiffror och intåget av Netflix och Disney+ hybridmodeller gör att många företag nu tar sista steget och gör en rejäl förflyttning av budget till Online video.

 

AI-simulationer kommer användas i allt högre utsträckning, både av företag och av byråer. Ett exempel på det ökade intresset är företaget OpenAI som utvecklat en AI-chatten ChatGPT 3.5, för tillfället tar den internet med storm. Det är ett avancerat datorprogram som använder tekniken för mångsidig textgenerering (GPT) för att simulera samtal med människor. Genom att använda en stor mängd träningsdata kan Chat GPT lära sig hur människor pratar och använda detta för att besvara frågor och hålla samtal. Vågar man hoppas på en reklamkampanj från Apple under 2023 som frontar Steve Jobs… Vill ni se ett exempel, kolla in den AI-simulerade podcasten med Joe Rogan & Steve Jobs, eller testa själv här.

 

Medie- och reklambyråer kommer tävla om att vara den aktör som är mest hållbar i sina medieköp. Frågor som branschen behöver diskutera och ta ställning till är vad händer när vi ställer hållbarhet mot lönsamhet? Samt är det mediebyråns ansvar eller deras kunders ansvar att säkerställa hållbara medieköp? Klimatavtryck blir alltmer centralt och likt man stänger böckerna på ett ekonomiskt plan så kommer man också börja tänka i banor kring att redovisa företagets avtryck på klimatet för året. En hel del företag har redan börjat och fler och fler börjar visa intresse för att mäta mer och fler områden för vad verksamheten gör för avtryck på planeten.

 

Den generiska hållbarhetskommunikationen börjar äntligen dö ut. Ni vet alla dom där fina filmerna som panorerar över en kohage och till slut, efter en traditionell reklambyrålång 45-sek film, landar i ett trött varumärkeslöfte som ”Vi har bytt ut 1/3 av plasten i den här produkten och därmed har vi räddat världen” har till sist både kreatörer såväl som konsumenter tröttnat på. Vilket företag kommer våga, och lyckas, hitta ett nytt och trovärdigt sätt att kommunicera hållbarhetsutmaningar i en tid när inflationen äter upp både företagens marginal såväl som konsumenternas löner.

 

Vem vet vad som hände men det här är i alla fall en serie områden som jag tycker ni ska hålla span på och se hur det utvecklas under det kommande året för att kunna vara relevanta i samtiden och framtiden.

 

Emanuel Falsen är Chief Growth Officer på OMD Sverige. Där ansvarar han för avdelningen Growth som driver tillväxt för OMDs kunder genom ett tätt och nära samarbete. Rollen innebär också att vara en del av OMDs ledningsgrupp. Emanuel har över 15 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation från såväl byrå, publicist samt annonsör.

 

Text tidigare publicerad på dagensmedia.se

Stay in the know

Sign up
Successfully subscribed! Thank you!